Het slotakkoord, zijn allerlaatste werk, het definitieve schrijverseinde. Het boek Cliënt E. Busken wordt in de media beschreven als het allerlaatste boek van Jeroen Brouwers. Laat het alsjeblieft niet waar zijn.
Het boek Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers (1940) verschijnt februari 2020, wordt direct omarmd als literair meesterwerk en ontvangt een jaar later de Libris Literatuurprijs. En terecht want wat een prachtig boek is dit.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Dit is cliënt E. Busken
Eerst maar even waar het over gaat. De hoogbejaarde heer Busken is na een val in zijn woning opgenomen in een verpleeghuis. Lichamelijk gezien gaat het niet goed met hem. Hij is de controle kwijt over een aantal vitale functies, maar met zijn geest is aanvankelijk niets mis. Verre van dat, zelfs. Vanaf de eerste zin zit je als lezer in het hoofd van Busken en maak je kennis met de wereld vanuit zijn gezichtspunt en dat is behoorlijk beroerd. Busken praat niet, maar denkt er des te meer het zijne van en dat levert even hilarische als ontroerende en schrijnende momenten op.
Aanvankelijk denkt Busken dat zijn verblijf in het verzorgingshuis maar tijdelijk is, maar hoe langer hij er is, des te meer zwelt zijn wens aan dood te gaan. Hij heeft een inwendige woede die iedereen zal herkennen, maar bovenal beschikt hij over veel mensenkennis die hem eveneens vaak boos maakt.
De lange monoloog verveelt geen pagina en dat komt vooral ook omdat Busken veel humor heeft, de lezer met taalkundige grappen scherp houdt waardoor je vaak hardop moet lachen. Het moment erop kan een zin volgen die je heel verdrietig maakt.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Het hele tehuis wordt meesterlijk beschreven
Zijn hevige beven belet Busken te schrijven, rechtop te zitten of bestek te gebruiken. Ook 'beeft' het gaandeweg meer in zijn hoofd. Woorden, namen en zinnen bouwen, het valt hem allemaal steeds moeilijker en dat wakkert weer de woede aan. Maar zijn kijk op medebewoners, de directie van het huis en de artsen en verzorgers is fenomenaal beschreven.
Cliënt E. Busken is humorvol en herbergt liefde en eenzaamheid achter de boosheid. Brouwers heeft een patiënt, pardon cliënt, beschreven die je de rest van je leven niet meer vergeet en zeker niet als je zelf eens voet over de drempel van een tehuis moet zetten. Al is het maar om op bezoek te gaan. Ja, ik weet het, Jeroen Brouwers is hoogbejaard, maar ik hoop zo dat dit niet zijn laatste boek is. Die kans lijkt echter steeds kleiner te worden. In een interview met De Standaard zegt hij dat lichamelijke klachten hem het schrijven beletten. Veel eerder zij hij eens: 'Een schrijver leeft niet en beleeft niets, hij heeft altijd een boek in voorbereiding'. Aan die uitspraak ontleen ik hoop.
Specificaties
Jeroen Brouwers - Cliënt E. Busken
ISBN 9789025455941
Gebonden € 21,99
Paperback € 15 (verschijnt 31 december 2021)
Uitgever Atlas Contact
264 pagina's
Klik hier om de gebonden versie te bestellen.
Bovenste foto met boekinzet: Jeroen Brouwers in 2013. @ Michiel Hendryckx